Sari la conținut
Prima pagină » Stiri » Zi crucială pentru Hidroelectrica: astăzi, ultimul pas pentru listarea la BVB

Zi crucială pentru Hidroelectrica: astăzi, ultimul pas pentru listarea la BVB

Zi crucială pentru Hidroelectrica: astăzi, ultimul pas pentru listarea la BVB. Fondul Proprietatea evaluează Hidroelectrica la 9 mld. euro, dar o comparaţie cu Verbund din Austria îi dă o valoare de circa 20 mld. euro. Cât costă să faci azi Porţile de Fier, Vidraru sau Izvorul Muntelui?

O semnătură din partea Mi­nisterului Energiei şi una din partea Fondului Pro­prieta­tea pot pune astăzi piatra de temelie pentru cea mai mare şi aşteptată listare din istoria Bursei de la Bucureşti, una pe care Ziarul Financiar o evaluează la aproximativ 1,8 miliarde de euro, adică de trei ori peste recordul precedent stabilit în 2014 de Electrica: cea a Hidroelectrica.

Întrebarea principală a investitorilor este legată de evaluarea companiei în contextul scumpirilor accelerate din energie, începute în toamna lui 2021 şi care pentru moment par a fi aici să rămână. Aşadar cum arată companiile similare cu perla energiei româneşti şi care sunt listate pe pieţele de capital din Europa?

Cea mai recentă evaluare a Fondului Proprietatea indică 45 mld. lei (9 mld. euro) pentru întreaga societate de stat, adică de 14 ori profitul net al Hidroelectrica în 2021 şi de şapte ori veniturile.

Mai multe informații in ZF.