Sari la conținut
Prima pagină » Stiri » Dacă Hidroelectrica nu va fi listată dual, cel mai probabil FP va diminua pachetul de acţiuni scos la vânzare

Dacă Hidroelectrica nu va fi listată dual, cel mai probabil FP va diminua pachetul de acţiuni scos la vânzare

FONDUL PROPRIETATEA AMENINŢĂ AUTORITĂŢILE: „Dacă Hidroelectrica nu va fi listată dual, cel mai probabil FP va diminua pachetul de acţiuni scos la vânzare”. Conform PNRR, 15% din acţiunile Hidroelectrica trebuie listate la bursă până la 30 iunie 2023.

Listarea la bursă a companiei Hidroelectrica pare să se transforme într-o poveste fără sfârşit, atât timp cât, la zece ani de la lansarea acestei idei, acţionarii societăţii nu au ajuns la un consens cu privire la modalitatea listării şi, din acest motiv, acţionarul minoritar – Fondul Proprietatea – ar dori chiar să nu mai ajute statul român să atingă ţinta asumată în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Guvernul României şi-a asumat, prin PNRR, finalizarea listării a cel puţin 15% din acţiunile Hidroelectrica până la 30 iunie 2023. Doar că Legea 173/2020 a suspendat pentru doi ani, până în august 2022, pregătirile IPO-urilor, deoarece interzice orice modalitate de privatizare – fie prin vânzarea acţiunilor statului, fie prin creşterea capitalului – care ar conduce la o reducere a deţinerii statului într-o companie.

În cazul Hidroelectrica, în timp ce acţionarul minoritar – Fondul Proprietatea – administrat de compana Franklin Templeton – care deţine 20% din portofoliul societăţii de stat, doreşte o listare duală – la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi la bursa din Londra -, autorităţile din ţara noastră – ASF, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), conducerea BVB şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri – vor ca firma românească să fie listată doar la Bucureşti.

Pentru articolul complet, acceseaza Ziarul Bursa.