Sari la conținut
Prima pagină » Stiri » Hidroelectrica – prea mare pentru o piaţă atât de mică?

Hidroelectrica – prea mare pentru o piaţă atât de mică?

Evaluarea pachetului deţinut de Fondul Proprietatea (FP) în Hidroelectrica este aproape egală cu cele mai importante trei deţineri de acţiuni ale tuturor celor şapte fonduri de pensii private obligatorii (Pilon II), conform calculelor noastre realizate pe baza ultimelor raportări ale FP şi ale fondurilor de pensii.

Astfel, valoarea pachetului de 19,94% deţinut de Fond în producătorul de energie se ridică la circa 2,2 miliarde de euro, pe baza estimărilor prezentate în raportările FP, în vreme ce deţinerile cumulate ale fondurilor Pilon II în OMV Petrom, Fondul Proprietatea şi Banca Transilvania erau, în aprilie, de 2,3 miliarde de euro, după ani de acumulări.

Un alt mod de a cuantifica dimensiunea ofertei Hidroelectrica este prin raportare la cele mai mari oferte din trecut de la Bursa de Valori Bucureşti. Electrica a fost cea mai mare ofertă din istoria BVB, în valoare de 444 milioane de euro în 2014, operaţiune ce s-a derulat dual, la Bucureşti şi Londra. Cu un an înainte, oferta Romgaz, de asemenea duală, se ridica la 391 milioane de euro. Deocamdată nu ştim preţul şi dimensiunea pachetului din Hidroelectrica pe care Fondul Proprietatea îl va scoate la vânzare, dar pe baza datelor pe care le avem putem vorbi chiar despre o ofertă de patru-cinci ori mai mare decât orice a fost vreodată la BVB şi care se va derula numai aici.

Mai multe informații in Ziarul Bursa.