Sari la conținut

Hidroelectrica, pe scurt

Listarea HidroelectricaLa 31 martie 2022, acționarii Hidroelectrica (Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea) au aprobat în cadrul adunării generale a acționarilor inițierea demersului de listare a acțiunilor Hidroelectrica la Bursa de Valori București, care va avea loc ulterior unei oferte publice de vânzare a acțiunilor deținute de Fondul Proprietatea în companie. Dacă te gândești să faci parte dintre proprietarii celui mai mare și profitabil producător de energie electrică din Romania trebuie să te pregătești să participi la Oferta de vânzare de acțiuni (IPO).

Conform prezentării de pe site-ul propriu, “Hidroelectrica este lider în producţia de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţa naţională. Într-un an hidrologic mediu, Hidroelectrica asigură 30% din totalul producţiei naţionale de energie electrică.”

Descoperiti mai jos etapele desfasurarii intregului proces:

E1 – Aprobare in AGA Hidrolectrica a declansarii operatiunii de listare a Hidroelectrica

Pe 31 martie 2022, acționarii Hidroelectrica au aprobat declanșarea admiterii la tranzacționare (“Listarea”) a acțiunilor emise de S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. pe Bursa de Valori București, ca urmare a unei oferte publice secundare având drept obiect acțiuni ale S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. reprezentând până la 19,94% din totalul acțiunilor emise de societate, realizată de Fondul Proprietatea S.A.

E2 – Aprobare in AGA Fondului Proprietatea a listarii Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti

Acţionarii Fondului Proprietatea au decis  în cadrul AGEA din 15 noiembrie 2022 „Aprobarea vânzării acţiunilor deţinute de Fondul Proprietatea în capitalul social al SPEEH Hidroelectrica SA (Hidroelectrica), reprezentând până la 19,94% din totalul acţiunilor emise de Hidroelectrica, prin ofertă publică secundară având obiect acţiuni emise de Hidroelectrica, urmată de admiterea acestor acţiuni la tranzacţionare („Listarea”) doar la Bursa de Valori Bucureşti. Sumele de bani rezultate în urma vânzării parţiale sau integrale a pachetului de acţiuni în cadrul respectivei oferte publice secundare vor fi distribuite acţionarilor Societăţii sub forma unui dividend special în termen de 3 luni de la încasarea sumei respective de către Societate”.

E3 – Selectie consortiu pentru listare

Fondul Proprietatea realizeaza selecția băncilor de investiții care se vor ocupa de listarea Hidroelectrica. Odată ce consorțiul va fi numit, vor începe discuțiile preliminare cu potențialii investitori. In functie de rezultatele acestor discutii, vanzatorul va stabili marimea transelor ofertei, adica ce numar de actiuni va oferi marilor investitori, respective micilor investitori. Si mai important, va stabili pretul de vanzare al actiunilor.

E4 – Întocmire Prospect de Ofertă privind Oferta Publică Secundară de vânzare de acțiuni Hidroelectrica și a documentației aferente

Pe baza informațiilor adunate de consorțiul de listare în etapa anterioară, se va realiza un prospect de ofertă care cuprinde toate informațiile referitoare la listare. Acest prospect va fi depus spre aprobare la ASF.

E5 – Aprobare de către ASF a Prospectului de Ofertă privind Oferta Publică de vânzare de acțiuni Hidroelectrica

Prospectul contine, in afara de prezentarea detaliata a Emitentului si a perspectivelor sale, pretul de vanzare si caracteristicile Ofertei: transele Ofertei – intre care Transa Micilor investitori, numarul de actiuni oferite, numarul minim si maxim de actiuni care pot fi subscrise, durata Ofertei, modalitatea de subscriere, eventuale discounturi fata de pretul de vanzare. Prin decizia de aprobare a prospectului de catre ASF va fi stabilita si perioada de subscriere.

E6 – Derulare Ofertă Publică de vânzare acțiuni Hidrolectrica

Oferta publica de vanzare poate să fie initiata incepand cu ziua lucratoare imediat urmatoare publicării prospectului si poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani (teoretic, poate exista posibilitatea prelungirii ofertei dar si a inchiderii anticipate). Aceasta este perioada in care poti subscrie in cadrul ofertei, adica poti cumpara actiuni la Hidrolectrica.

Daca vrei sa fii pregatit, deschide un cont acum!

E7 – Începere tranzacționare la BVB

Dupa incheierea Ofertei publice de vanzare, decontarea tranzactiilor aferente si alocarea actiunilor subscrise catre investitorii subscriitori (in functie de indicele de suprasubscriere), va incepe tranzactionarea propriu-zisa a actiunilor Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucuresti.

Legenda:
verde: etape realizate
galben: etapele urmatoare

Daca vrei sa fii pregătit deschide un cont acum!

Suntem la un telefon sau un email distanță!